Butaságom története (Keleti Márton filmje, 1965)

Butaságom története (Keleti Márton filmje, 1965)
04/03

2024. április 03. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

04/03

2024. április 03. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Folytatódik az ELTE-NFI Filmklub vetítés- és beszélgetéssorozat. Az ELTE minden karáról várjuk az egyetemi polgárokat.

A film főszereplőjét, Kabók Kati színésznőt mindenki csak úgy ismeri, mint az ország első számú színészének feleségét. Csupa jelentéktelen szerep után végre kiléphet rajongásig imádott férje, Mérey László árnyékából, hogy főszereplőként megformálja a „világ legokosabb asszonyát”. A cselekmény a premier napján bonyolódik, mely során tízéves házasságának keserédes, kacagtató pillanataira emlékszik vissza. Lassan kiderül, hogy a naivsága, „butasága” mögött ravasz és éles eszű színésznő húzódik meg. szerepében Ruttkai Éva nyújt felejthetetlen alakítást. A Butaságom története csordultig van színházi mozzanatokkal. A megjátszás gesztusa nemcsak a színfalak előtt, de mögöttük is jelen van Kabók Kati életében. Ha kell, egy évtizeden át játssza a buta feleséget céljai eléréséért, vagy ha úgy adódik, ájulást színlel, hogy megakadályozza férje részvételét az ’56-os forradalomban. Többek közt ez avatja Katit a kádári társadalompolitika emblémájává: a privát boldogságát kereső, közélettől távolmaradó kispolgárrá. Vele szemben áll férje, a már kompromittálódott, idősebb nemzedékhez tartozó Mérey. Személyén keresztül teszi nevetségessé a film a Rákosi-korszak elvakult szocialista realista művészetszemléletét és a politikai simulékonyságot. A főszerepekben Ruttkai Éva és Básti Lajos nyújtanak felejthetetlen alakítást.

A vetítés utáni beszélgetésben vendégünk Dr. Barkóczi Janka kutató, archivátor, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumának munkatársa.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk.

Az ELTE–NFI Filmklub Facebook-oldala