Ismét megvalósult egy BIP kurzus a karon

2024.05.10.
Ismét megvalósult egy BIP kurzus a karon
Második alkalommal bonyolított le karunk német nyelvű összehasonlító közigazgatási perjogi Erasmus+ BIP programot (Verwaltungsgerichtsbarkeit, Gerichtverwaltung und das Recht auf effektiven Rechtsschutz) a Közigazgatási Jogi Tanszék szervezésében.

Idén az ELTE ÁJK hallgatói mellett a poznani Adam Mickiewicz Egyetem (Lengyelország) és a Passaui Egyetem (Németország) diákjai vettek részt az ötnapos programon, amelyet on-line csapatmunka előzött meg. Előbbi során a hallgatók vegyes csoportokban elemeztek összehasonlító jogi módszerekkel egy-egy közigazgatási perjogi témát, mint például a a bírói út terjedelme, az eljárások időszerűsége vagy az ideiglenes jogvédelem. Eredményeiket a jelenléti hét folyamán mutatták be a többi résztvevőnek, amit élénk viták követtek. A prezentációk mellett a hallgatókat kísérő professzorok (Meinhard Schröder, Wojciech Piatek és Rozsnyai Krisztina) is tartottak egy-egy előadást. A szakmai programot a Kúrián és a Parlamentben tett látogatások egészítették ki. Ezeken túl a városnézésen, valamint a közös étkezések keretében is lehetőség adódott új ismeretségek kialakítására.

A BIP kurzus és az abban foglalt rövid távú mobilitás kiváló lehetőség nemcsak idegen kultúrákkal való ismerkedésre, hanem egymás jogrendszerének megismerésére, tanulmányozására és összehasonlítására, s ezáltal saját kultúránk és jogrendszerünk alaposabb megismerésére és megértésére is. Reméljük, hogy a kezdeményezésnek jövőre is lesz folytatása, s akkor majd az ELTE ÁJK diákjai utazhatnak a BIP kurzus keretében külföldre.