Karunk vendége volt David Cowan professzor

2024.05.07.
Karunk vendége volt David Cowan professzor
2024. április 25-én a Jog- és Társadalomelméleti Tanszék nyitott szemináriuma keretében David Cowan – a Cardiffi Jogi Kar Journal of Law and Society professzora és megbízott vezetője – tartott előadást és műhelybeszélgetést az érdeklődőknek.

Előadásában az egyik legújabb kutatását mutatta be, amelyben egy kollégájával azt vizsgálták, hogy az angol egyetemi rendszerben hogyan történik a hallgatók elszállásolása, milyen feltételekkel működnek a döntően magánkézben lévő, nem egyszer nagybefektetői csoportok által épített és működtetett diákszállások. Véleménye szerint még egyáltalán nem tárták fel, hogy a jelenlegi helyzet hogyan hat az oktatáshoz való hozzáférésre, illetve hogyan formálja az egyetemi világ önmagáról kialakított képét. Konklúziójában amellett érvelt, hogy nem biztos, hogy a jelenlegi egyetemi modell, amely az oktatás erőteljes üzleti szemléletű megszervezésén alapul, fenntartható az egyetemi oktatás hagyományos éthosza elvesztése nélkül.

A műhelybeszélgetés során szerkesztői tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. David Cowan több évtizede vezető angol jogszociológiai folyóiratok szerkesztője, és a Palgrave kiadó hasonló témájú sorozatszerkesztője. A jó hangulatú beszélgetésen részletesen elmagyarázta, mit néz még egy szerkesztő először egy kéziraton, hogyan születik a döntés, hogy egy beküldött kézirat kapcsán elindítják a lektori folyamatot, és hogyan kell kezelni a lektori véleményeket, beleértve az elutasítást is. Emellett részletesen beszélt arról, hogyan alakul át a nagy angol nyelvű nemzetközi kiadók monográfia kiadási gyakorlata a rövidebb – ún. pivot – kötetek előretörésével.

A rendezvényeken a kar érdeklődő oktatói mellett külső érdeklődők és hallgatók is részt vettek.

A rendezvény az ELTE Tudományos Tanácsa pályázati támogatása segítségével valósult meg.