Kojot négy lelke (Gauder Áron filmje, 2023)

Kojot négy lelke (Gauder Áron filmje, 2023)
07/10

2024. július 10. 18:00

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)

07/10

2024. július 10. 18:00 -

ELTE ÁJK, A/1 gyakorló (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt., ruhatár melletti folyosó)


Magyarország 2024-es Oscar-díjra nevezett (nemzetközi film kategória), és több filmfesztivál díjnyertes animációs filmjét vetítjük a Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem keretében. A nyári egyetem résztvevőin kívül az ELTE minden polgára számára nyitott a részvétel az eseményen.

Az egész estés (100 perces) animációs alkotásban az indiánok varázslatos teremtéstörténetét a mitikus Kojot kalandjain keresztül ismerhetjük meg. A Bereményi Géza író, forgatókönyvíró és Gauder Áron filmrendező forgatókönyvéből készült film állatokkal benépesített, folyton alakuló világában az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel. Egy letűnt világ bölcsességét meséli el a film: bemutatja az indiánok gondolkodását és önzetlen kapcsolatát a természettel, és emlékeztet arra, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, és mindannyiunknak meg kell találnunk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöld mozgalmakhoz.

A film sikerét jelzi, hogy Annie-díjra (animációs Oscarként szokták említeni) is jelölték.

A vetítés utáni beszélgetésben vendégünk: Baumgartner Zsolt, a film animációs rendezője.
A programot az ELTE – Nemzeti Filmintézet Filmklub vezetője, dr. Rácz Anna moderálja.

A történet szerint olajvezetékek lefektetése kapcsán kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az indián őslakosok, akiknek veszélybe kerül az otthonuk. Egyikük nagyapja felidézi az indiánok ősi teremtéstörténetét, amely arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, a cél pedig, hogy megtaláljuk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül az alkotás arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön. Az indiánok gazdag kultúrája a film és az animáció világában eddig nagyrészt feltáratlan maradt, és a legtöbb film nem az indián emberek hiteles kulturális örökségén alapul. A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöld mozgalmakhoz. Az eredeti, indián zenékkel színesített alkotás ezt a gazdag, varázslatos és erőteljes tudást frissen és újszerűen viszi vászonra.

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációt kérünk a filmklub vezetőjénél, Rácz Annánál, anna.racz@ajk.elte.hu e-mail címen, egyetemi hallgatók esetén Neptun-kódot is kérünk.

A film honlapja

Az ELTE–NFI Filmklub Facebook-oldala