Lyonban versenyeztek az ÁJK hallgatói

2024.03.25.
Lyonban versenyeztek az ÁJK hallgatói
Az ELTE ÁJK által életre hívott francia nyelvű perbeszédverseny témája idén a környezetvédelem volt, összhangban az Emberi Jogok Európai Bírósága e témában egyre növekvő ítélkezési gyakorlatával.

Idén is megrendezésre került az a nemzetközi, francia nyelvű perbeszédverseny, amelyet évekkel ezelőtt az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar hívott életre a budapesti Francia Intézettel együttműködve, és amely a pandémia után megújult keretek között, egy Erasmus+ BIP program keretében folytatódott számos európai partneregyetemünk (Groningen, Poitiers, Thessaloniki, Bukarest) bevonásával.

A 2024-es versenyt márciusban rendezték meg a Lyoni Katolikus Egyetemen, a megmérettetésen összesen hat csapat vett részt, csapatonként négy vagy öt taggal. A feladat egy, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt zajló környezetvédelmi témájú eljárást modellezett, összhangban az EJEB e témában egyre növekvő ítélkezési gyakorlatával.

Az ELTE-s csapat tagjai Egyed Nóra, Hadfi Zita, Róza Lucie Luca és Czifra Botond voltak, a hallgatókat a versenyt megelőző tizenkét hét során az ÁJK anyanyelvi szaklektora, Eve Pol készítette fel. Csapatunk tagjai kitűnő kutatómunkát végeztek és francia nyelven való érvelési versenyben kiemelkedően helyt álltak. A versenyt 2025-ben folytatni kívánják a szervezők az Erasmus+ BIP programok keretében, a jövő évi szervezésre már most több kar is jelentkezett.