Robotok személyisége és annak hatása a demokráciára

Robotok személyisége és annak hatása a demokráciára
04/04

2024. április 04. 16:00

ELTE ÁJK Kari Tanácsterem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt.) és online

04/04

2024. április 04. 16:00 -

ELTE ÁJK Kari Tanácsterem (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. fszt.) és online


Az ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék műhelyvitája Szentgáli-Tóth Boldizsár (Társadalomtudományi Kutatóközpont, Jogtudományi Intézet) kéziratáról.

Lehet-e a robotoknak személyisége, lehet-e állampolgársága és szavazati joga a mesterséges intelligenciának? Ezzel a témakörrel foglalkozik „Robotic personhood and its potential impact to democracy. Should artificial intelligence be citizens and wested with right to vote?” című kéziratában Szentgáli-Tóth Boldizsár (borítóképünkön), a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.  

A kéziratról szervezett műhelyvitát Mécs János egyetemi adjunktus, az Alkotmányjogi Tanszék oktatója vezeti, az opponensek Döbrentei Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának helyettes vezetője és Somody Bernadette egyetemi adjunktus, az Alkotmányjogi Tanszék oktatója lesznek. A rendezvénysorozat szakmai vezetője Dezső Márta professor emerita.  

A részvétel regisztrációhoz kötött, a regisztrált vendégek előzetesen e-mailben megkapják a vita alapjául szolgáló kéziratot (és online részvétel esetén az MS Teams linket).