Felvételi

Felvételi

FELVÉTELI INFORMÁCIÓK 2024

2024-től megváltoznak az alap- és osztatlan képzésekre való bejutás feltételei a felsőoktatásban. A Kormány döntése alapján az intézményeknek nagyobb szabadsága lesz abban, hogy milyen teljesítményeket értékelnek a felvételi eljárás során. A pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén továbbra is 500 pontos rendszerben történik. A pontszámot, amely alapján felvételt nyerhetnek hallgatóink az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, a hozott (tanulmányi pontok és az érettségi pontok összege, vagy az érettségi pontok kétszerese), illetve az intézményi pontok összege adja. A 2024-es felvételi pontszámítás szabályairól itt tájékozódhatsz.

FONTOS HATÁRIDŐK

 • A jelentkezés benyújtásának határideje 2024. február 15.
 • Az e-felvételit hitelesítő adatlapok beküldésének, illetve Ügyfélkapu regisztráción keresztüli hitelesítés határideje 2024. február 15.
 • A felsőoktatási intézmények hiánypótlási felhívása 2024. június 9-ig.
  Az Oktatási Hivatal hiánypótlási felhívása legkésőbb 2024. június 26-ig.
 • A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok benyújtása, továbbá egyszeri sorrendmódosítás határideje 2024. július 10.
 • Ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetése várhatóan 2024. július 24.
 • Felvételi határozat közlése (a felsőoktatási intézmények küldik ki a felvételt nyert jelentkezőiknek postai úton vagy e-mailben): legkésőbb 2024. augusztus 8-ig.
  Jogorvoslati kérelmek benyújtásának határideje: közléstől számított 15 nap.
 • A pótfelvételi várható időszaka 2024. augusztus.

ELTE – INTÉZMÉNYI PONTSZÁMÍTÁS

Az új felvételi rendszerben az ELTE számos kiemelt teljesítményt jutalmaz majd az intézményi pontok kategórián belül. Továbbra is előnyt jelent az emelt szintű érettségi, de egyes szakokon már a középszinten elért, 80% feletti teljesítményt is pontokkal értékeli az egyetem. Előnyt jelent továbbá a tanulmányi versenyeken elért kiemelt eredmény, a nyelvismeret, a sportteljesítmény, valamint figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű jelentkezők különleges helyzetére is.

Az ELTE vezetése olyan pontrendszert alkotott meg, amely alkalmas arra, hogy továbbra is a legjobbakat vegye fel az egyetemre, és a hallgatók széles köre számára kínálja a munkaerőpiaci követelményeknek megfelelő versenyképes diploma megszerzését. A 2024-től érvényes változások egyebek mellett az alábbiakat tartalmazzák:

 • Azon túl, hogy a felvételi pontszámítás rendszerét a Kormány eleve úgy alakította, hogy megérje emelt szintű érettségit tenni, minden szakon plusz pontokkal díjazza az Egyetem azt a jelentkezőt, aki ezt az utat választja. Az ugyanakkor már ELTE-s specialitás, hogy számos szakon arra is jár pont, ha valaki a közép szintű érettségijét legalább 80%-os eredménnyel abszolválja.
 • Az ELTE kiemelten díjazza a tanulmányi versenyeken elért eredményeket – ez összhangban van az egyetemnek a tehetséges diákok és hallgatók iránti elkötelezettségével.
 • Az ELTE – mint a világon a második legtöbb, összesen 71 nyelvet oktató felsőoktatási intézmény – meghatározó szerepet tulajdonít a nyelvismeretnek, így a nyelvvizsgát a felvételi eljárás során értékes pontokkal jutalmazza, egységesen minden szakon.
 • Az ELTE értéknek tartja a sokszínűséget, ennek jegyében mindent megtesz az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség elveinek érvényesítéséért. Ennek megfelelően az egyetem valamennyi szak esetében egységesen ad pontot a fogyatékosságra, a hátrányos helyzetre és a gyermekgondozásra.
 • Azokon a képzéseken, amelyeken az ELTE levelező vagy esti munkarendben is hirdet felvételit, és amelyekre a leendő hallgatók jellemzően munka mellett jelentkeznek, a munkatapasztalatra az egyetem plusz pontot számít.
 • Az ELTE a sportolásra is nagy hangsúlyt helyez: az egyetemi polgárok közel negyven sportág közül választhatnak a 125 éves egyetemi sportklub (BEAC) keretein belül, de az egyetem már a jelentkezők sportteljesítményét is elismeri. Nemcsak azok kapnak pontot, akik olimpián 1–8., világbajnokságon 1–3., vagy Európa-bajnokságon 1. helyezést érnek el (ők összhangban a jogszabállyal 500 pontot kapnak), hanem azok is, akik korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, országos bajnokságon vagy Diákolimpián értek el előkelő helyezést.

Felvételi pontszámítási rendek:

A kar tájékoztató kiadványait a Felvételi Iroda oldalán olvashatod.

Felvételi hírek