MPTT Vándorgyűlés 2019

MPTT Vándorgyűlés 2019

A Magyar Politikatudományi Társaság XXV. Vándorgyűlése
Európa – válságok és választások

2019. június 14–15.
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam-és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézet
1053 Budapest, Egyetem tér 1–3. 

Kedves Kollégák!

Az Európai Unió napjainkban több válságterülettel küzd – kötetek, tanulmányok és egyetemi kurzusok sora tárgyalja a pénzügyi válságot, a migrációs/menekültügyi problémákat, az Európai Unió intézményi és vezetési válságát, a Brexitet és még sorolhatnánk. Az EU válsága azonban nem önmagában álló probléma: kapcsolódik a politika más kontinenseken, más politikai rendszerekben és a tagállamokban is tapasztalható új jelenségeihez (a populizmus és a nacionalizmus előretörése, a pártrendszerek átalakulása, változó politikai kultúra, a nemzeti szuverenitás felértékelődése stb.).

A Magyar Politikatudományi Társaság 25., jubileumi Vándorgyűlése ezeket az európai és a kapcsolódó tagállami, valamint hazai politikai jelenségeket vizsgálja. 12, magyar és angol nyelvű szekcióban, összesen 26 panel és közel 100 előadás keretében tárgyaljuk a konferencia fő témájához kötődő kérdések mellett a politikai gondolkodás és a politikaelmélet, a választói viselkedés és a politikai szocializáció, a társadalmi mozgalmak és a civil társadalom, a kormányzás és a politikai vezetés, a közpolitika, a politikai kommunikáció általánosabb európai és hazai vonatkozásait, teret adva politika és jog határterületének, a tudományos módszertan kérdéseinek és a politikatudomány szakmai önreflexiójának is.

A szűkebben vett szakmai programot az elmúlt év legjobb hazai politikatudományi publikációjáért járó Kolnai-díj átadása és Ulrich Sedelmeier, a London School of Economics professzorának előadása egészíti ki, illetve esti fogadás és a méltán népszerű D’Hondt You Dare politológus zenekar koncertje színesíti.

A szervezők ezúton szeretnék megköszönni az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának a házigazdai teendők elvállalását, és a konferencia megszervezésében nyújtott segítséget. 

Minden résztvevőnek sikeres tanácskozást és kellemes időtöltést kíván a 25., jubileumi Vándorgyűlés szervezőbizottsága!

Budapest, 2019. június 4.

Antal Attila
Arató Krisztina
Mándi Tibor (szakmai igazgató)
Pesti Sándor
Szabó Andrea

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztráció hiányában a plenáris és szekcióelőadások 2.000 Ft-os látogatójeggyel látogathatók, mely a regisztrációs pultnál váltható, és az ebéden és az esti fogadáson való részvételre nem jogosít. Az ELTE ÁJK oktatóinak és hallgatóinak a plenáris és szekcióelőadások látogatása ingyenes.