Kari Könyvtár

Kari Könyvtár

Kari Könyvtár
NYITVATARTÁS
Szorgalmi és vizsgaidőszak: hétfő–péntek 9.00–19.00
NYÁRI ZÁRÁS
2024. július 6. és szeptember 8. között a könyvtár zárva tart.
Nyitás: 2024. szeptember 9.
Beiratkozás: személyesen a könyvtárban vagy ELTE Könyvtár WebApp (utóbbi csak ELTE-polgárok részére)
Kölcsönzés: kizárólag a ELTE ÁJK oktatói, dolgozói és hallgatói részére.
Könyvtári katalógus: ELTEfind
Adatbázisok (otthonról VPN-nel): kari honlaponEKSZ honlapon
Szkenner: van (önkiszolgáló, pendrive szükséges)
Nyomtatás: nincs.
E-mail: konyvtar@ajk.elte.hu 
Facebook

Az ELTE Jogi Kari Könyvtára nyilvános egyetemi könyvtár, kari könyvtár. Feladatköre a Kar oktatóinak, hallgatóinak és egyéb dolgozóinak ellátása az oktatáshoz, tanuláshoz, kutatáshoz és más szakmai tevékenységéhez szükséges nyomtatott és elektronikus információkkal.

Könyvtárunk szolgáltatásai: helyben olvasás, kölcsönzés, katalógus- és adatbázis-használat, ingyenes szkennelés, személyes konzultáció, csoportos oktatás stb.

Szeretnénk felhívni hallgatóink figyelmét, hogy a könyvtári tagság minden év augusztus 31-én lejár. Beiratkozni online vagy személyesen, a könyvtárban lehetséges.  

A könyvtár területére átmenetileg behozható kabát, táska. Étel, ital viszont továbbra sem megengedett (kivéve: víz). Az épület bejáratánál lévő ruhatár használata kényelmessé teszi a könyvtári látogatást; kölcsönözhetnek „könyvtári táskát” a tanszereiknek, amennyiben a táskát nem szeretnék behozni az olvasóterembe.

Könyvtári szolgáltatások elérése – hallgatói tájékoztató

A Kar által megrendelt adatbázisokat itt, míg az Egyetem által központilag biztosított adatbázisokat itt érik el. Utóbbiak közül szeretnénk kiemelni a Szaktárs adatbázisát, amely 16 magyar kiadó köteteit teszi hozzáférhetővé eduID-azonosítással (amelyhez az IIG-azonosító/jelszó szükséges).

A kizárólag a Kar hallgatói számára elérhető adatbázisok VPN vagy az eduID belépési lehetőség segítségével érhetőek el.

A legfontosabb, saját eszközről korlátozásmentesen elérhető adatbázisok:

  1. a HVG-Orac Jogkódex Prémium adatbázisa, amely továbbra is egy ELTE-specifikus felhasználónév-jelszó párossal használható (felhasználónév: elte_hiatus; jelszó: 66e470d6), miután telepítették az ehhez szükséges kliensprogramot,
  2. a Wolters Kluwer Ügyvéd Jogtár Prémium adatbázisa, amely eduID-azonosítás után vehető igénybe.

A külföldi kiadók adatbázisainak tartalmaiban legkönnyebben az MTA Könyvtárának Compass szolgáltatásának segítségével lehet keresni.

A könyvtári szolgáltatásokról szóló friss hírekért kövessék weblapunkat, Facebook-oldalunkat vagy az Egyetemi Könyvtári Szolgálatnál elérhető információs felületünket. Kérdéseiket, kéréseiket a konyvtar@ajk.elte.hu e-mail-címen, Facebook-oldalunk Messenger-felületén, illetve a +36-1-411-6500/3170 telefonszámon fogadjuk.

A Könyvtár gyűjtőköre: állam- és jogtudományok, társadalomtudományok, szótárak, enciklopédiák, le­xikonok, társadalomtudományi és jogtudományi folyóiratok kül- és belföldről. A Kari Könyvtár gyűjti és feltárja történetileg és aktuálisan a magyar állam- és jogtudomány, az állam- és közigazgatás kézikönyveit, monográfiáit, tankönyveit és időszaki kiadványait. Gyűjti az európai jogrendszerhez tartozó államok jogel­méleti, és jogtörténeti monográfiáit és kézikönyveit, valamint törvénytárait és időszaki kiadványait a nálunk legelterjedtebb nyelveken (angolul, németül, franciául). A Könyvtár törekszik a fő gyűjtőkörhöz kapcsolódó rokontudományok, úgymint filozófia, szociológia, statisztika, politológia, a magyar és egyetemes történelem összefoglaló és forrásértékű műveinek beszerzésére is. A kézikönyvtár bibliográfiái, enciklopédiái, lexikonjai és szótárai segítik a kutatást és biztosítják az általános tájékozódást is.

A Könyvtár 150 férőhelyes olvasótermében biztosítja az oktatók és a hallgatók szakirodalmi tájékozódási, olvasási és tanulási lehetőségét. A Könyvtár prézens szolgáltatást nyújt, állománya tehát csak helyben olvas­ható, nem kölcsönözhető külső használatra.