Kari Könyvtár

Kari Könyvtár

Kari Könyvtár
MÁRCIUS 6-ÁN, SZERDÁN, RENDEZVÉNY MIATT A KÖNYVTÁR BEZÁR 15.30-KOR
YOURShELF – Az önsegítő polc!

Magamról olvasni – miért is? Mert önmagunk megismerése nem egy divatos hóbort, hanem a szakmai fejlődésünk fontos része. A pszichológai témák és önsegítő könyvek ma nagy népszerűségnek örvendenek, ami az önfejlesztés és szakmai fejlődés fontos bázisa lehet.

Az ÁJK könyvtára ezen elgondolás mentén hozta létre a YOURShELF sarkot, ahol (nem csak) hallgatóinkat érintő témákban találhat önsegítő könyveket és szakmai anyagokat az érdeklődő. Stresszkezelés, kiégésmegelőzés, családi leválás kérdései, mindfulness és egzisztenciális pszichológia témái mind-mind helyet kaptak a polcokon. Ehhez kényelmes fotelek és egy kis eldugott kuckó biztosítja a hangulatot és nyugalmat.

Felmerülhet persze a kérdés, hogyan érdemes ezeket a könyveket használni? Mire alkalmas egy önsegítő könyv, és mire nem? Mi lehet a hozadéka a hallgató egyéni életében, ha elmélyül egy-egy őt megérintő pszichológiai témában?

Csatlakozz hozzánk 2024. március 6., szerdán 16 órakor a Kari Könyvtár Yourshelf részlegén, ahol ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ kari pszichológusainkkal, Gaskó Ágotával és Handa Orsolyával.

Helyszín: ÁJK könyvtár
Időpont: 2024. március 6. szerda, 16.00 óra
Regisztráció
NYITVATARTÁS:
Szorgalmi és vizsgaidőszak: hétfő–péntek 9.00–19.00
Beiratkozás: személyesen a könyvtárban vagy ELTE Könyvtár WebApp (utóbbi csak ELTE-polgárok részére)
Könyvtári katalógus: ELTEfind
Adatbázisok (otthonról VPN-nel): kari honlaponEKSZ honlapon
Szkenner: van (önkiszolgáló, pendrive szükséges)
Nyomtatás: nincs.
E-mail: konyvtar@ajk.elte.hu 
Facebook

Az ELTE Jogi Kari Könyvtára nyilvános egyetemi könyvtár, kari könyvtár. Feladatköre a Kar oktatóinak, hallgatóinak és egyéb dolgozóinak ellátása az oktatáshoz, tanuláshoz, kutatáshoz és más szakmai tevékenységéhez szükséges nyomtatott és elektronikus információkkal.

Könyvtárunk szolgáltatásai: helyben olvasás, kölcsönzés, katalógus- és adatbázis-használat, ingyenes szkennelés, személyes konzultáció, csoportos oktatás stb.

Szeretnénk felhívni hallgatóink figyelmét, hogy a könyvtári tagság minden év augusztus 31-én lejár. Beiratkozni online vagy személyesen, a könyvtárban lehetséges.  

A könyvtár területére átmenetileg behozható kabát, táska. Étel, ital viszont továbbra sem megengedett (kivéve: víz). Az épület bejáratánál lévő ruhatár használata kényelmessé teszi a könyvtári látogatást; kölcsönözhetnek „könyvtári táskát” a tanszereiknek, amennyiben a táskát nem szeretnék behozni az olvasóterembe.

Könyvtári szolgáltatások elérése – hallgatói tájékoztató

A Kar által megrendelt adatbázisokat itt, míg az Egyetem által központilag biztosított adatbázisokat itt érik el. Utóbbiak közül szeretnénk kiemelni a Szaktárs adatbázisát, amely 16 magyar kiadó köteteit teszi hozzáférhetővé eduID-azonosítással (amelyhez az IIG-azonosító/jelszó szükséges).

A kizárólag a Kar hallgatói számára elérhető adatbázisok VPN vagy az eduID belépési lehetőség segítségével érhetőek el.

A legfontosabb, saját eszközről korlátozásmentesen elérhető adatbázisok:

  1. a HVG-Orac Jogkódex Prémium adatbázisa, amely továbbra is egy ELTE-specifikus felhasználónév-jelszó párossal használható (felhasználónév: elte_hiatus; jelszó: 66e470d6), miután telepítették az ehhez szükséges kliensprogramot,
  2. a Wolters Kluwer Ügyvéd Jogtár Prémium adatbázisa, amely eduID-azonosítás után vehető igénybe.

A külföldi kiadók adatbázisainak tartalmaiban legkönnyebben az MTA Könyvtárának Compass szolgáltatásának segítségével lehet keresni.

A könyvtári szolgáltatásokról szóló friss hírekért kövessék weblapunkat, Facebook-oldalunkat vagy az Egyetemi Könyvtári Szolgálatnál elérhető információs felületünket. Kérdéseiket, kéréseiket a konyvtar@ajk.elte.hu e-mail-címen, Facebook-oldalunk Messenger-felületén, illetve a +36-1-411-6500/3170 telefonszámon fogadjuk.

A Könyvtár gyűjtőköre: állam- és jogtudományok, társadalomtudományok, szótárak, enciklopédiák, le­xikonok, társadalomtudományi és jogtudományi folyóiratok kül- és belföldről. A Kari Könyvtár gyűjti és feltárja történetileg és aktuálisan a magyar állam- és jogtudomány, az állam- és közigazgatás kézikönyveit, monográfiáit, tankönyveit és időszaki kiadványait. Gyűjti az európai jogrendszerhez tartozó államok jogel­méleti, és jogtörténeti monográfiáit és kézikönyveit, valamint törvénytárait és időszaki kiadványait a nálunk legelterjedtebb nyelveken (angolul, németül, franciául). A Könyvtár törekszik a fő gyűjtőkörhöz kapcsolódó rokontudományok, úgymint filozófia, szociológia, statisztika, politológia, a magyar és egyetemes történelem összefoglaló és forrásértékű műveinek beszerzésére is. A kézikönyvtár bibliográfiái, enciklopédiái, lexikonjai és szótárai segítik a kutatást és biztosítják az általános tájékozódást is.

A Könyvtár 150 férőhelyes olvasótermében biztosítja az oktatók és a hallgatók szakirodalmi tájékozódási, olvasási és tanulási lehetőségét. A Könyvtár prézens szolgáltatást nyújt, állománya tehát csak helyben olvas­ható, nem kölcsönözhető külső használatra.